Siirry pääsisältöön

Kodin sijainnin merkitys

"Sijainti, sijainti ja sijainti", näin totesi yksi kiinteistövälittäjä asunnon tärkeimmästä asiasta, kun kävimme vuosia sitten asuntonäytöllä. Voin kyllä todeta näiden vuosien jälkeen, että näinhän se lopulta meni, ainakin meidän kohdalla! Joku tykkää asua maalla, toinen metsän laidalla ja kolmas kaupungissa. Jollekin on tärkeää asunnon koko, toiselle iso piha, kolmannelle vaikka se, että asunnossa pitää olla vaatehuone. Ihmiset on erilaisia, onneksi :)

Olemme asuneet Tikkurilan suuralueella n. 12 vuotta, mies vieläkin pidempään. Yksi opettavainen vuosi asuttiin Nurmijärven perukoilla. Nurmijärvelle muuttamiseen päädyttiin aikoinaan siksi, että saimme sieltä kaksi vuotta vanhan omakotitalon halvemmalla, kuin asunto-osakkeen pääkaupunkiseudulta. Lapset olivat pieniä ja ajatuksena iso talo isolla pihalla sekä rauhallinen ympäristö vaikuttivat päätökseen. Vuoden asumisen jälkeen monen asian summana todettiin, että meille sopivin asuinpaikka on Tikkurilassa ja muutto järjestyi nopeasti takaisin. Ajatus omasta omakotitalosta Tikkurilassa oli mahdoton, koska vanha omakotitalo ei tullut sisäilmaoireiselle kysymykseen ja uusia omakotitaloja ei ollut tai niitä ei ollut rahaa ostaa.


Tuntui suorastaan absurdilta, että yksi pieni tontti meille sopivalla budjetilla ja sijainnilla tuli vastaan. Jossain vaiheessa päädyttiin jo olla ostamatta tonttia, koska ei ollut mitään käsitystä mikä olisi lopullinen hintalappu talolle. Tontti ostettiin lopulta pienellä riskillä, mutta sillä ajatuksella, että jos talon rakentaminen tulisi liian kalliiksi, saataisi tontti myytyä hyvän sijainnin vuoksi.
Jotkut voivat ajatella, että muutaman sadan neliön tontilla ei tee mitään, niin mekin aluksi näin ajateltiin. Mutta sijainti oli niin hyvä, että tontin neliöillä ei varsinaisesti ollut enää siinä kohtaa merkitystä. Toki siihen piti vielä saada talo, jossa oli meille riittävästi tilaa. Pienen tontin hyvä puoli on myös piha-alueen helppo hoidettavuus.

Meille hyvä tontin / talon sijainti tarkoittaa:
  • Lapsien koulu ja kaverit lähellä -tontti on koulua vastapäätä
  • Palvelut lähellä -tontilta kävelymatka kauppaan ja muihin palveluihin 
  • Lyhyt työmatka ja lyhyt matka lasten harrastuksiin
  • Hyvät kulkuyhteydet - kävelymatka asemalle ja bussipysäkille, lyhyt matka motareille, kehälle ja lentokentälle. Suunniteltu Vantaan ratikkapysäkki vieressä
  • Hyvät ulkoilu -ja liikuntamahdollisuudet -joenvarren lenkkeilymaisemiin kävelymatka, lyhyt matka kuntosaleille, uimahalliin, urheilutalolle jne.
  • Kehittyvä asuinalue, mutta luonto kuitenkin lähellä
  • Markkina-arvo -jos talosta pitäisi joskus luopua, niin lähtökohtaisesti ei pitäisi tulla takkiin (tähän toki liittyy korkojen nousut ja muut)
Muita hyviä puolia:
  • Kulmatontti -ei suoraa näköyhteyttä naapuritalon ikkunoista sisään -tämä on myös plussaa, kun tiheästi rakennetun keskustan läheisyydessä eletään
  • Riittävästi parkkitilaa -keskustan alueella tämä ei ole itsestäänselvyys
  • Alueella ei ole tarkkoja määräyksiä mm. talon värityksen, pensaiden tai aitojen osalta
  • Mahdollisuus maalämpöön (ja kaukolämpöön)
  • Maanrakennustöiden hinta -ei räjäyteltävää, eikä laajoja kaivuutöitä
  • Pienessä pihassa on vähemmän hoidettavaa: ei nurmikon leikkuuta, haravointia ja lumitöitä vähän

Kommentit

  1. Hienoa, että sopiva tontti löytyi. Hyviä pointteja talon sijainnin merkityksestä ja mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon sijaintia miettiessä. Itse viihdyn mökillä, metsän reunassa ja olemmekin suunnitelleet rakentavamme sinne lisää. Mittauspalvelut on tarpeen, että saadaan maanmittaukset rakentamista varten tehtyä. https://www.prismarit.fi/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tervetuloa kirjoittamaan kommentteja :) Muistathan, että asiattomat kommentit poistetaan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parin kuukauden hommat

Pitkästä aikaa blogin kimpussa.. yli 2kk vierähti ja sanaakaan en ole tänne tuona aikana kirjottanut. Instan puolelle on helppo käydä heittämässä kuvat ja pari riviä tekstiä lähes reaaliajassa :D Mutta nyt lomalla on aikaa päivittää myös tätä blogia. Aloitetaan siis siitä mihin viimeeksi jäätiin, eli peltikaton asennukseen. Jäimme odottamaan peltejä, joita tultiinkin laittamaan n. viikon-kahden sisällä. Tosin Ruukilta oli tullut peltiä, josta ei lähtenyt suojamuovit / teipit (vai miksi niitä kutsutaan?) irti ja siksi meille tuli uudet pellit. Uusia peltejä odotellessa hommat hiukan viivästyi, mutta lopulta pellit saatiin asianmukaisesti hyvin paikalleen. Samaan aikaan parvekkeelle tehtiin lattiapohja, johon tulee sitten terassilautaa jossain vaiheessa päälle. Loka-marraskuussa alkoi tontille tulla tavaraa ja koska tontti on postimerkin kokoinen, niin oli  se kyllä täynnä tavaraa. Muutamia peräkärrillisiä ollaan heitetty erinäistä tavaraa sorttiasemalle. Niin ja hommattiin työmieste

Palkkien koteloinnit ja parvekkeen laudoitus

Joulupyhien jälkeen elementtiporukka oli käynyt laittamassa parvekkeelle terassilaudat sekä kotelointeet puupalkit piiloon parvekkeelta, terassilta ja autokatoksesta. Sisätöitä tekevä rakennusporukka oli myös ollut edistämässä väliseinien pystytystä. Kannustalolla on muuten hienot nuo palkkien kotelot, koska ovat tarpeeksi leveät. Näyttää kivalta etenkin tuolla isolla parvekkeella. Parvekkeen palkkien väliin tulee sitten lasitus, joka tilataan Lumonilta. Tällä viikolla tehdään tarkistusmittaus ja lasit lähtevät sen jälkeen tilaukseen. Talon ulkonäkö muuttuu lasitusten myötä aika paljon.  Tällä viikolla tuleekaksi kaveria katsomaan tasoitusurakkaa, että saadaan lopulliset tarjoukset tasoituksen osalta. Pyydettiin myös alustavia tarjouksia pohjamaalauksesta ja itse maalauksesta (vaikka nämä oli alunperin tarkoitus tehdä itse).

Levytystä ja informaatiokatkoksia

Raksalla on viimepäivinä tehty väliseinien levytyksiä vain toiselta puolelta, koska sähkäri ja ilmanvaihtomies ei ole käynyt paikalla. Oikein kukaan ei joulujen välipäivinä tiennyt milloin kukakin tulee tekemään mitäkin. No nyt tällä viikolla saimme tiedon, että ensi viikolla vedetään ilmanvaihtoputket ja sähköt. Sen jälkeen voi siis villoittaa ja levyttää seinien toiset puoliskot. Koko lattian hiomista ei ole tultu tekemään vieläkään ja kun asiaa tiedustelimme, niin selvisi olleen informaatiokatkos. Eli työnjohtaja (ei meidän palkkaama) oli luullut rakentajien hioneen koko lattian ja rakentajat olivat siinä käsityksessä, ettei hionta kuulunut heille. Eli nyt on hiottu vain väliseinien kohdat ja hionta tullaan tekemään ilmeisesti lopuksi. Olemme pyytäneet hionnasta tulevan pölyn puhdistamista pinnoilta, jos/kun hionta tapahtuu seinien levytysten jälkeen.  Pesutiloihin tulee muuratut seinät, harkot oli tuotu sisään jo ennen joulua. Nyt odotellaan, että joku tulisi muuraamaan seinät.