Siirry pääsisältöön

Lämmitysmuodon vertailu ja valinta


Tässä taas yksi vaikeahko rasti uuden omakotitalon rakennusprojektissa.. Lämmitysmuodon valinta!

Aloittaessamme talotoimittajan valintaa kysyimme talotoimittajien edustajilta mitä he suosittelisivat lämmitysmuodoksi. Yksi ehdotti vesi-ilmalämpöpumppua (VILP), toinen poistoilmalämpöpumppua (PILP), kolmas maalämpöä. Vuonna 2017 rakennettuun naapuritaloomme oli laitettu kaukolämpö, joten putki kulki aivan vieressä. Saimme tuttavilta myös suosituksia aurinkopaneelien käytöstä. Tässä vaiheessa oli siis lähes kaikki lämmitysmuodot pöydällä :D Vain suora sähkölämmitys ja öljylämmitys oli automaattisesti pois laskuista. Edellisessä 90-luvulla rakennetussa 150 m2 yksitasoisessa kivitalossamme, jossa oli korkeaa tilaa, sähkölaskut saattoivat olla suoralla sähköllä talvikuukausina helposti yli 500e / kk. Taloa lämmitettiin pääosin vanhahkon ilmalämpöpumpun ja seinäpatterien toimesta. Kylppäreissä, eteisessä ja kodinhoitohuoneessa oli lattialämmitys. Kesällä sähkölaskut olivat tietysti pienemmät.
Uuteen taloomme (2 krs. yht.165m2) tulee vesikiertoinen lattialämmitys. Aloitimme käyttökokemusten keräämistä netistä, tuttavilta sekä ammattilaisilta.
  • Usealta taholta kuului, ettei kaukolämpöä kannata ottaa, koska kuukausittaiset kulut ovat korkeat oli kesä tai talvi. Eli kaukolämpö tippui aika pian pois listaltamme.
  • PILP ei kuulemma välttämättä riittäisi tämän kokoisen talon lämmitykseen kylminä kuukausina, joten tämän kanssa kannattaisi laittaa aurinkopaneelit tai pohtia VILP:a Nyt PILP tippui pois.
  • VILP.sta lueskeltiin positiivisia kokemuksia, tähän sai myös vesivaraajan sekä viilennyksen samaan pakettiin. Käyttökustannukset olisivat suht edulliset ja investointi halvempi kuin maalämmössä. Oltiin aluksi kallistumassa tähän vaihtoehtoon.
  • Maalämpöä ei ensin ajateltu otettavan, koska pohdittiin maksaako se itseään koskaan takaisin -ottaen huomioon asennushinnan. Lisäksi pohdittiin viekö laitteisto liikaa tilaa. Maalämmössä käyttökustannukset olisivat kuitenkin todennäköisesti alhaisemmat. Maalämpöä suositeltiin keskustelupalstoilla ja erilaisissa vertailuissa, vaikka ilmeisesti VILP olisi tulevaisuudessa sen haastaja.
Eli olimme tilanteessa jossa oli kaksi vaihtoehtoa: maalämpö tai VILP. Seuraavaksi kyseltiin ko. laitteita toimittavista firmoista heidän suosituksia sekä tarjouksia. VILP:n asennus laitteineen osoittautui lähes samanhintaiseksi, kuin maalämmön asennus ja laitteet. Päädyimme siis lopulta maalämpöön. Sitten oli vuorossa parin maalämpöfirman kilpailutus. Niin ja raksakimpasta kyseltiin jälleen kokemuksia firmoista. Kirjalliset tarjoukset pyydettiin lopulta Tom Allen Seneralta sekä Lämpöykkösestä. Tom Allen toimitti tarjouksensa heti, mutta Lämpöykkösen kanssa oli alussa jo epäselvyyksiä, mm. sieltä ei otettu yhteyttä vaikka luvattiin. Lopuksi kun pariinkin kertan pyydettiin yhteydenottoa / tarjousta, oli tarjoukseen laskettu meidän talollemme liian pieni pumppu ja lämpökaivon syvyys. Hinta oli kuitenkin lähes sama, kuin Tom Allenin isommalla laitteella ja syvemmällä porauksella. Nyt meillä oli siis lämmitysmuodon valinta tehty ja toimittaja tiedossa :) Halusimme pakettiin myös ns. maakylmän, jolloin ei tarvitsisi ilmalämpöpumppua viilennykseen. Tästä oli erilaisia kokemuksia ihmisillä: toinen liputtaa maakylmää ja toinen ilmalämpöpumppua.
Tom Allen Senera toteuttaa meille maalämmön:
  • Porausreikä 180m / Lämpökaivo
  • Lämpöpumppujärjestelmä Thermia 8RF + lämminvesivaraaja
  • Kytkennät lämpö -ja kylmäpuoli (maakylmä)
  • Kaivopaisuntastia
  • Kytkentä lattialämmitykseen
  • Käynnistys, ilmaus, ensihuolto, käyttökoulutus
  • Hinta-arvio n. 15 000e
Rakennuksen lämpimän veden ja lämmityksen energiantarve on laskettu yhteensä: 21359 kWh / vuosi ja tarjotun järjestelmän energiakulutus olisi lämpimän veden sekä lämmityksen osalta yhteensä 5654 kWh/vuodessa. Eli säästöä tulisi 15705 kWh / vuosi.
Lämmitystapojen vertailussa voi hyödyntää laskuria: http://lammitysvertailu.eneuvonta.fi/ (laskurin on tehnyt Keski-Suomen energiatoimisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu)

Kommentit

  1. Meillä on mökillämme vielä öljylämmitys ja se on kyllä ollut todella kätevä. Välilla vaan kutsuu huoltomiehen tekemään öljypoltinhuollon ja muuten ei ole ollutkaan mitään ongelmia. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta eri lämmistysmuodoista, tästähän sai vaikka mitä ideoita ja suurimmasta osasta en ole edes kuullut aikaisemmin. Noita pumppujahan on vaikka minkälaisia.

    VastaaPoista
  2. Meillä oli vähän sama tilanne vuosi sitten, kun mietittiin mikä lämmitysvaihtoehto otettaisiin. Mietittiin maalämmön sekä ilma-vesilämpöpumpun välillä. Päädyttiin ottamaan ilma-vesilämpöpumppu.

    VastaaPoista
  3. On kyllä niin monta eri lämmitysvaihtoehtoa, että vaikea se on päättää. Meille sitten vaikean päätöksen jälkeen tuli lämpöpumppu. Olemme kyllä olleet tyytyväisiä. Käytimme myös tuota laskuria lämmitystapojen vertailuun. https://www.ach-system.fi/lampopumput

    VastaaPoista
  4. Tuttavapariskuntamme pohtii myös täällä Oulun suunnalla tulevan talonsa lämmitysmuotoa ja kävimme heidän kanssaan asiasta viikonloppuna mielenkiintoista keskustelua. Heillä oli alkuun mielessä maalämpö, mutta ovat harkinneet myös aurinkopaneeleita. Oletteko näin vuoden jälkeen olleet tyytyväisiä valitsemaanne lämmitysmuotoon ja sen asennusprosessiin?

    VastaaPoista
  5. Kiitos näiden kokemuksien jakamisesta. Ystäväni rakentaa taloa Tampereelle ja he ovat miettineet lämmitysratkaisuja. En tiedä ovatko he maalämpöä tai vesi-ilmalämpöpumppua miettineet koska ainakin viimeksi puhe oli sähkölämmityksestä ja ilmalämpöpumpun hankkimisesta. En tiedä onko heidän kotiin jo ilmalämpöpumppu ehditty asentaa. Täytyy selvitellä ja jutella eri vaihtoehdoista.

    VastaaPoista
  6. Täällä Lahdessa meillä myös vaikeiden valintojen paikka kun lämmitysmuotoa täytyisi miettiä ja valita sopiva. Poistoilmalämpöpumppua on monet tuttavani suositelleet vesil-ilmalämpöpumpun lisäksi. Maalämpöä ei valitettavasti meille tule joten ilmalämpöpumppujen kesken joudumme miettimään sopivia ratkaisuja. Kiitos vinkistä tuohon poistoilmalämpöpumppuun liittyen. Luultavasti talvella voi kylmät pakkasjaksot yllättää joten talon lämmitys voisi olla kysymysmerkki. Yhden yrityksen sivut jo löysin joten voisin sieltä kysellä lisää ja kuunnella ehdotuksia, mikä ilmalämpöpumppu olisi meille hyvä ratkaisu.

    VastaaPoista
  7. Kiitos näiden ajatuksien jakamisesta ajalta kun vertailitte eri lämmitysmuotoja. Meille ei Jyväskylässä voida maalämpöä toteuttaa joten vesi-ilmalämpöpumpun hankinta on meillä ollut mielessä viime aikoina. Ilmalämpöpumpun käyttökustannukset ja investointi asennuksineen vaikuttaisi järkevimmältä ratkaisulta tässä vaiheessa joten täytyisi tutustua tarkemmin laitevalikoimaan ennen ostopäätöstä.

    VastaaPoista
  8. Kiitos kiinnostavasta kirjoituksesta! Meidän perheemme on rakentamassa omaa taloa ensi vuonna ja tutkimme juuri eri lämmitysvaihtoehtoja. Maalämpöä on myös meille suositeltu eri tahoilta ja kirjoituksesi perusteella alan lämmetä tälle vaihtoehdolle! Pitää kysellä myös tuosta maakylmästä, kun myös Suomen kesät ovat nykyään niin lämpimiä.

    VastaaPoista
  9. Mukava lukea hieman näitä ajatuksia. Meidän tuttavalle on tulossa ilma-vesilämpöpumpun asennus ajankohtaiseksi tässä lähiviikkoina. Jännittävä sitten kuulla kokemuksista. Meilläkin on mökille ollut mietinnässä, mutta ainakaan vielä emme sellaista ole hommaamassa.. Maalämpöä myös aikoinaan mietittiin.
    https://www.tjj-tekniikka.com/ilma-vesilampopumppu

    VastaaPoista
  10. Pohdintoja myös tehty meillä. Ilmalämpöpumppuun lopulta päädyttiin aikoinaan, nyt huolti siihen pitäisi tehdä. Hyvin se on pelittänyt. Meillä se on toki lähinnä vain viilennykseen aikoinaan hommattu.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tervetuloa kirjoittamaan kommentteja :) Muistathan, että asiattomat kommentit poistetaan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Paalutus

Perustussuunnitelma valmistui 28.9.2019. Seuraavana päivänä hyvissä ajoin aamulla alkoi paalutus, joka maalikon näkökulmasta meni nopeaan, koska oli ollut ohi puolen päivään mennessä. En tiedä olisiko meille ilmoitettu paalutuksen ajankohdasta mitään, jos mies ei olisi sattunut ajamaan tontin ohi edellisenä päivänä. Tontilla oli joku henkilö mittailemassa ja kysyttäessä oli kertonut ottavan mittoja huomista paalutusta varten :D Paaluja on 17 kpl, mutta emme vielä tiedä kuinka pitkät paalut lopulta saveen upposi. Talvella tehdyn pohjatutkimuksen mukaan joissain kohdin oli 18 m syvää. Seuraavaksi sitten odotellaan perustuksia, salaojituksia ja muita. 

Salaojitukset chek

Eilen 3.9 saimme tiedon, että 9.9 alkaa perustustyöt. Naapuri laittoi kuvan illalla, että kaivuri oli roudattu tontille ja salaojaputkia myös :D Tänään salojat oli kaivettu maahan ja olipa tontilla myös sähkötkin toimineet pienen säätämisen jälkeen.

Lattiavalu ja väliseinien kehikot

Joulukuun alussa alkoi lattiavalujen valmistelut. Meille ilmoitettiin, että valu on viikolla 50 ja valmistelut viikolla 49. Lopulta valmistelut tehtiin 9.12 ja alakerran valu tehtiin 10.12. Valmiselijaporukka teki töitä aamuyön tunneille saakka. Alakertaan betonia tuli 10cm ja yläkertaan 4cm. Yläkerran lattia valettiin  11.12. Seuraavaksi jäätiin odottelemaan lattian hiontaa ja sen jälkeisiä sisäseinien rakentamista. Meille sanottiin, että nämä menee tammikuulle. 20.12 käytiin talolla ja yllätykseksi lattioita olikin jo hiottu väliseinien kohdalta ja väliseinien runkoja oli alettu pystyttämään.