Siirry pääsisältöön

Keittiösuunnitelma ja toimittaja valittu

Useita viikkoja meni keittiösuunnitelman tekemiseen ja tarjouspyyntöjen hieromiseen.. Tarjoukset pyydettiin samalla suunnitelmalla Kvikiltä, Ikeasta, Epoqilta, Topi-keittiöiltä sekä Noblessalta (kokemukset löytyvät alempaa).
Kaikilla toimittajilla oli joitain juttuja, joita ei toisilla ollut, kuten esimerkiksi kaappien mekanismeihin liittyen.

Keittiöön toivoimme seuraavia asioita:

  • paljon laatikkotilaa, laatikoihin sisälaatikot (suurimpaan osaan laatikoista)
  • saareke
  • Valkoiset ja selkeät kaapit, mielellään korkeakiiltovalkoiset vetimettömät ovet
  • Täysikorkeat jääkaappi ja pakastin, aluksi toiveena oli side by side jääkaappi, jossa jääpalakone. Kahdessa edellisessä asunnossa totuttiin jääpalakoneeseen, mutta koska ko. jääkaapit ovat syvempiä sekä matalampia, kuin perusmallit, luovuttiin tästä. Ehkä ostetaan sitten sellainen pöytämallinen jääpalakone :D
  • Korkea kaapisto esim. kuiva-aineille tai astioille
  • 60cm.allaskaappi roska-astioille
  • Alas nurkkakaappeihin mekanismi, jossa levy tulee ulos kaapista (ei siis nurkkahyrrä). Jokin järkevä ratkaisu nurkkiin työtason ja katon väliin.
  • Musta komposiittiallas
  • Puunväriset työtasot
  • Vähän yläkaappeja ja yläkaappeihin ylösnouseva ovi mekanismilla
  • Hana, jossa suihkupää
  • Uunissa pyrolyysi ja ehkä myös höyrytoiminto
  • Laminaattitaso
  • Paljon työskentely -ja liikkumatilaa
  • Ikkuna -keittiöön tulee lopulta kaksi ikkunaa, joista toinen tulee työtasoseinälle ja toinen ikkuna korkeana keittiön ja saarekkeen väliin.
Keittiösaareke:

  • Saareke on n. 2m pitkä ja n. 90cm leveä
  • Liesi on saarekeessa ja halusimme lieden, jossa liesituuletin on integroituna. Tämä vie hiukan saarekkeesta laatikkotilaa lieden kohdalta. Jos liedeltä tulisi vetää hormi ulos, niin silloin hormiputki kulkisi saarekkeen takaosassa ja näin ollen veisi hiukan lisää laatikkotilaa. Joidenkin kuntien rakennusvalvonta edellyttää hormin vetämistä ulos -tämä on hyvä pitää mielessä keittiösuunnitelmaa tehdessä, jos mielii ko.liesiratkaisua.
  • Keittiön katto on matala ja tärkeää oli saada saareke mahtumaan keittiöön niin, että korkea sisäkatto alkaa saarekkeen uloimmalta sivulta, eli niin että baarijakkaroille tarkoitettu tila on jo korkean tilan puolella. Keittiön ja saarekkeen väliin suuniteltiin korkea ja kapea ikkuna, joten pelataan senttipeliä saarekkeen kanssa. 
  • Saarekkeen ulkoseinän puoleiset laatikot aukeavat keittiöön sekä ruokailutilaan päin. Keittiön puoleiset laatikot eivät ole yhtä syvät, kuin ruokailutilaan päin aukeavat laatikot, johtuen saarekkeen vieressä olevasta ikkunasta sekä saarekkeen ja tiskikoneen välisestä tilasta.
  • Saarekkeen pöytätaso (laminaatti) jatkuu saarekkeen toiselle sivulle lattiaan asti. Saarekkeen toinen pääty on kiinni ulkoseinässä.

Tarjousten vertailua, prosessia ja kokemuksia toimittajista:

Ikea:
Toiveiden pohjalta ensimmäinen suunnitelma tehtiin Ikeassa. Ikean suunnitelma maksoi 49e ja se hyvitetään, mikäli keittiö tilataan Ikeasta. Suunnitelman voi tehdä myös itse Ikean suunnitteluohjelmalla, mutta ihan mielellään maksettiin siitä, että se tehtiin meille. Samalla saatiin hahmoteltua ovien malleja yms. Ikean suunnitelmasta saatiin tarkat mitat, joten muiden toimittajien kanssa oli helpompi lähteä suunnittelemaan valmiiden mittojen mukaan. Ikean suunnitelmasta myös saatiin hyvä käsitys mitä keittiöömme tarvitaan ja miltä sen tulisi suurinpiirtein näyttää. Ikean suunnittelija oli palvelualtis ja jäi hyvä kokemus palvelusta.

Kvik:
Kvikissä käytiin ensin silmäilemässä millaisia keittiöratkaisuja heillä on tarjota. Myyjä sanoi, että kannattaa tulla vasta sitten uudelleen, kun talo pystyssä ja keittiötä vaille valmis. Ajattelimme kuitenkin, että varaamme suunnitteluajan ennen rakennusluvan jättämistä, koska vesipisteet, sähköt, viemärit yms. olisi hyvä olla tiedossa. Ja ei pelkästään hyvä, vaan PITÄÄ olla tiedossa ja keittiösuunnitelma lähetettävä talotehtaalle ensimmäisten joukossa.
Suunnittelija oli mukava, mutta ei enää vastannut mitään kun ilmoitin, että jäädään miettimään. Kvikin keittötarjous oli näistä kallein.

Epoq:
Epoqin keittiö oli meille vieras entuudestaan, keittiömainos nähtiin Gigantin mainoslehdessä ja päätettiin varata suunnitteluaika. Epoqilla ei ollut korkeakiiltoista valkoista vetimetöntä mallia ollenkaan. Mattana löytyi vetimettömät laatikot ja korkeakiiltoisena vetimelliset laatikot. Epoqin yhdessä mallikeittiössä oli korkeampi välitila ja suunnitelma tehtiin sen mukaan. Toki olisi saanut ihan normaalillakin välitilalla. Epoqilla ei ollut sopivan levyisiä ylösaukeavia ovia yläkaappeihin. Laminaattitasojen värejä / malleja oli hiukan niukanlaisesti.
Gigantista olisi saanut messutarjouksena varmasti kilpailukykyisen hinnan kodinkoneille ja valinnanvaraa olisi ollut. Epoqin suunnittelija oli palvelualtis ja tapasimme hänet pariin otteeseen. Olimme jo päätymässä Epoqiin halvimman hintansa vuoksi, mutta sitten luimme netissä paljon huonoja kokemuksia, jotka koskivat lähinnä toimitusta ja mittavirheitä, joten ei uskallettu ottaa riskiä. Lisäksi päätökseen vaikutti se, ettei valikoimassa ollut juuri niitä asioita, joita toivelistallamme oli. Olimme päätymässä kuitenkin siihen Ikean keittiöön.

Topi-keittiöt
Topi-keittiöistä oli mielikuva, että se olisi Puustellin kanssa kalleinta hintaluokkaa. Topi-keittiöt toimittaa Kannustalojen  muuttovalmiisiin taloihin keittiöt ja siksi suunnistimme Topille. Kävimme ensin hiukan tutustumassa valikoimaan, ennen varsinaisen suunnitteluajan varaamista. Kohdalle sattunut myyjä oli hiukan nuivan oloinen, vaikkakin tuntui tietävän paljon asioita.. ajattelimme käynnin jälkeen, ettei varata suunnitteluaikaa ollenkaan. Päädyimme kuitenkin varaamaan suunnitteluajan, koska pystyimme valitsemaan toisen henkilön tekemään suunnitelman. Suunnitteluaika saatiin varattua ilta-ajalle ja jäi jotenkin fiilis, ettei ehditty kaikkia asioita tuomaan esiin. Suunnittelija lupasi olla seuraavalla viikolla yhteydessä ja laittaa meille tarjouspyynnön. Jouduimme kuitenkin parikin kertaan kyselemään perään ennen, kuin saatiin suunnitelma / tarjous. Topi-keittiöillä oli hyviä laatikko/kaappiratkaisuja ja tarjoukseen lasketut kodinkoneet olivat AEG:n, paitsi Savon liesi. Kävimme vielä uudessa tapaamisessa tarkentamassa tarjouksen sisältöä. Samalla pyysimme tarjouksen mm. kodinhoitohuoneen kaapeista, koska pakettihinta olisi halvempi myyjän mukaan. Topi-keittiön hinta oli samaa luokkaa, kuin Noblessalla, mutta kalliimpi, kuin Ikea ja Epoq. Topi-keittiöillä oli niukasti laminaattitasoja, joka olikin ehkä ainut miinus. Tarjouksessa ei myöskään ollut pistorasioita tai valoja, koska ne tulisivat halvemmaksi ottaa muualta. Topi-keittiöt olisi ollut toinen vaihtoehtomme keittiötoimittajaksi, mutta saimme tarjouksen liian myöhään.

Noblessa

Noblessa oli myös itsellemme hiukan tuntematon keittiötoimittaja. Olisikohan Noblessa ollut Siklan muuttovalmistalojen keittiötoimittaja, jos en ihan väärin muista.. no jostain talofirmasta kuitenkin nimi tuli esiin ja sitä ensin googlailtiin ja laitettiin yhteydenottopyyntö suunnitteluajan varaamiseksi. Kukaan ei kuitenkaan ottanut viikkoon yhteyttä, kunnes menimme Rakennusmessuilla katsomaan Noblessan esittelypistettä ja mainittiin ettei yhteyttä ole pyynnöstä huolimatta otettu. Seuraavalla viikolla yhteys otettiin ja suunnitteluaika varattiin. Noblessalle mennessä alkoi olla jo keittiöähkyä ja päätettiin, että muualle ei sitten enää mennä tarjouksia pyytämään. Ensimmäinen ajatus oli, että käynti on turha, koska hinta varmasti pomppaa yli.
Tapaamisessa annettiin jo tutuksi tullut keittiösuunnitelmapohja mittoineen, katseltiin kaappi- ja laatikkoratkaisut sekä kuultiin Progress kodinkoneista, jotka tehdään vain Noblessalle. Merkki tuntui oudolta ja jotenkin ei luotettavalta ratkaisulta. 
Noblessalla oli paljon laminaattitasoja, joista yksi oli todella meidän tyylinen. Kaappi/laatikkovaihtoehtoja oli suhteellisen paljon. Meille suositeltiin vetimettömiä laatikoita, joissa on leveähkö lista laatikoiden välissä, eli se on helpompi avata, kuin tavallinen vetimetön uralla oleva laatikko. Korkeakiiltoista valkoista oli kahta eri sävyä.
Keittiöön oli saatavilla useita erilaisia valaistuksia, kuten sokkeli ja kaapistovalot himmentimillä. Pistorasioita ja usbeja oli myös saatavilla. Täältä löytyi kaikki mitä toivelistalla oli. Tarjous tuli suh nopeesti ja se oli samaa hintaluokkaa Topi-keittiöiden kanssa. Kodinkoneista sai kampanjan myötä puolet hinnasta pois. Tarjoukseen oli laskettu Progressin koneet ja Savon liesi. 

Kodinkoneet tuli kuitenkin vaihtaa, koska emme halunneet pyöreää liesituuletinta lieteen ja Progressin uunit sekä astianpesukone kuulostaa liian vieraalta. 
Liesi, jossa integroitu liesituuletin. Nicolatesla.
Tarjoukseen lisättiin pistorasioita, työtasovalaisimet sekä valaisimet kaapistoihin. Kodinkoneet vaihdettiin AEG:hen, poislukien liesi. Lisäksi tarjous saatiin asennuksesta.



Keittiötoimittajaksi valittiin lopulta ja vähän yllättäenkin Noblessa. Tähän vaikutti keittiön tyylikkyys työtasoineen sekä meille sopivimmat kaappi/laatikkoratkaisut. Hinta ei ollut halvin, mutta kuitenkin budjettiimme sopiva. Toivottavasti kaikki hoituu tämän osalta hyvin :)

Tässä vielä kuva tulevasta keittiöstämme ja kuvan alla sepustus:

Keittiön molemmissa nurkissa on työtason päällä kaapit, joissa on ulosvedettävät tasot alimmaisena. Tasoille on tarkoitus laittaa kahvinkeittovälineet, leivänpaahdin yms. ja ylemmille tasoille hyllyt esim. kahvikuppeja varten. Kaapit toimivat ikäänkuin aamiaiskaappina. Alhaalla nurkissa on kulmakaapit mekanismilla. Vasemmalla puolella korkea kaappi kuivatuotteille tai astioille sekä jääkaappi ja pakastin. Päätyseinällä laatikostot, joissa ylimmäisissä välilaatikostot. Oikealla puolella uuni sekä mikro, pesuallas/allaskaappi ja astianpesukone. Yläkaapeissa ovet aukeaa mekanismin avulla ylöspäin. Saarekkeessa on liesi ja laatikostot. 
Kaappien ja laatikkojen malli / väri sekä integroidut valaisimet (kuva Noblessan sivulta)
Kaapit ovat korkeakiiltovalkoiset, puukuvioinen laminaattitaso työtasoilla ja saarekkeessa.
Työtason kuosi on sama, kuin tässä kuvassa olevan seinän kuosi. (Kuva Noblessan sivuilta)



















Keittiösuunnitelmaan ja pyörimiseen keittiöfirmoissa kannattanee käyttää aikaa, saa ainakin perspektiiviä mitä on tarjolla ja mitä itse tarvitsee omaan keittiöönsä.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Salaojitukset chek

Eilen 3.9 saimme tiedon, että 9.9 alkaa perustustyöt. Naapuri laittoi kuvan illalla, että kaivuri oli roudattu tontille ja salaojaputkia myös :D Tänään salojat oli kaivettu maahan ja olipa tontilla myös sähkötkin toimineet pienen säätämisen jälkeen.

Palkkien koteloinnit ja parvekkeen laudoitus

Joulupyhien jälkeen elementtiporukka oli käynyt laittamassa parvekkeelle terassilaudat sekä kotelointeet puupalkit piiloon parvekkeelta, terassilta ja autokatoksesta. Sisätöitä tekevä rakennusporukka oli myös ollut edistämässä väliseinien pystytystä. Kannustalolla on muuten hienot nuo palkkien kotelot, koska ovat tarpeeksi leveät. Näyttää kivalta etenkin tuolla isolla parvekkeella. Parvekkeen palkkien väliin tulee sitten lasitus, joka tilataan Lumonilta. Tällä viikolla tehdään tarkistusmittaus ja lasit lähtevät sen jälkeen tilaukseen. Talon ulkonäkö muuttuu lasitusten myötä aika paljon.  Tällä viikolla tuleekaksi kaveria katsomaan tasoitusurakkaa, että saadaan lopulliset tarjoukset tasoituksen osalta. Pyydettiin myös alustavia tarjouksia pohjamaalauksesta ja itse maalauksesta (vaikka nämä oli alunperin tarkoitus tehdä itse).

Lattiavalu ja väliseinien kehikot

Joulukuun alussa alkoi lattiavalujen valmistelut. Meille ilmoitettiin, että valu on viikolla 50 ja valmistelut viikolla 49. Lopulta valmistelut tehtiin 9.12 ja alakerran valu tehtiin 10.12. Valmiselijaporukka teki töitä aamuyön tunneille saakka. Alakertaan betonia tuli 10cm ja yläkertaan 4cm. Yläkerran lattia valettiin  11.12. Seuraavaksi jäätiin odottelemaan lattian hiontaa ja sen jälkeisiä sisäseinien rakentamista. Meille sanottiin, että nämä menee tammikuulle. 20.12 käytiin talolla ja yllätykseksi lattioita olikin jo hiottu väliseinien kohdalta ja väliseinien runkoja oli alettu pystyttämään.