Siirry pääsisältöön

Saunan suunnittelu ja valinta

Savusaunan harmaa sauna (kuva SunSaunalta)


Saunan suunnittelu aloitettiin myös hyvissä ajoin, että voidaan ilmoittaa sähkösuunnitelmaa varten luonnoskuvat talotehtaalle. Saunan osalta pohdittiin alun perin, että oltaisi tehty sauna itse. Haaveena olisi leveää lankkua seiniin ja lauteisiin. Päädyttiin kuitenkin pyytämään suunnitelma SunSaunalta. Aluksi saunaan suunniteltiin puunväriset magnolia-lauteet ja seinät. Käydessämme SunSaunalla esittelytilassa oli nähtävillä myös savusaunan näköinen sauna, jossa materiaali oli harmaaksi käsiteltyä kuusta. Pyysimme tarjouksen myös tästä. Toisaalta tumma sauna miellytti silmää enemmän ja toisaalta nykyisin saunat ovat ehkä enemmän vaaleampia ja jopa punertavahkon puun värisiä. Lasiseinä haluttiin savunharmaana jokatapauksessa. Tumman saunan lauderunko oli perinteisempää ja pelkistetympää mallia, kuin magnoliassa runko / lauteet olisi tämän päivän trendiä. Vaikeahko valinta oli siis taas käsillä, mutta päädyimme tähän "savusauna" -saunaan!!

Sitten vielä ne saunan valot.. kattoon, selkänojaan, lauteeseen, kiukaaseen..? Edellisessä asunnossamme kuituvalot olivat selkänojassa, joten valo heijastui sieltä seinään. Lisäksi kiululle oli oma valonsa. Tällä kertaa emme halunneet kiuluvaloa, koska kiulun käyttökokemus oli vähän huono: kiulu on upotettu lauteeseen, joten se oli liian matalalla, kiuluun ei mahtunut riittävästi vettä ja se oli pyöreän muotonsa vuoksi hankalahko täyttää. Lisäksi kiulu vei yhden istumapaikan, koska oli kiinteänä alalauteessa. Emme myöskään ota nyt selkänojan taakse valoja vaihtelun vuoksi. Valot suunniteltiin nyt kattoon, lähelle seinää sekä istuinlauteen alapuolelle heijastamaan alalaudetasoa. Lisäksi suunnitelmassa on yksi kirkkaampi kiuasvalo. Kiuasvaloa pitänee vielä pohtia, koska olemme kallistumassa hetivalmis -kiukaaseen.



Saunasuunnitelmaa (kuva SunSaunalta)


Kiukaista vielä sananen: alkuperäisessä suunnitelmassa oli valkoinen, tyylikäs tulikiven kiuas. Hinta suhteellisen kallis tavalliseksi kiukaaksi. Kiuasvalon kanssa parhaiten ehkä sopisi pilarikiuas, jolloin valo korostaisi kivien muotoja. Pilarikiuas kuitenkin on aavistuksen mennyttä aikaa. Yhdessä edellisessä kodissamme oli hetivalmis -kiuas, joka oli karsean näköinen, mutta käytössä kätevä. 

Olemme vähän sellaisia saunojia, että käymme saunassa usein ja viivymme siellä yleensä hetken. Usein käy niin, että saunan laittaa päälle ja sen puolen tunnin lämmityksen ajan tekee esim. ruokaa tai muuta ja sauna on päällä turhaan yli puolituntia. Vakavasti harkitsemme taloomme hetivalmista kiuasta, joka sopii parhaiten meidän käyttötarkoitukseen. Tyylikkäin ja kallein näistä oli saunatonttu, jonka voi asentaa myös nurkkaan. Saunamyyjä kertoi, että jotkut asiakkaat ovat kertoneet saunantontun olevan sen korkuinen, että lauteilla istuessa saattaisi varpaat jäädä kylmäksi. Tokihan se riippuu lauteiden / saunan korkeudestakin. Myyjä suositteli enemmän Harvian Forte kiuasta. Katsotaan nyt mikä meille tulee sitten joskus :D 

Seuraavaksi eli tänään vuorossa on sitten kodinhoitohuoneen ja wc-tilojen kalusteiden suunnittelu..siitä lisää myöhemmin.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parin kuukauden hommat

Pitkästä aikaa blogin kimpussa.. yli 2kk vierähti ja sanaakaan en ole tänne tuona aikana kirjottanut. Instan puolelle on helppo käydä heittämässä kuvat ja pari riviä tekstiä lähes reaaliajassa :D Mutta nyt lomalla on aikaa päivittää myös tätä blogia. Aloitetaan siis siitä mihin viimeeksi jäätiin, eli peltikaton asennukseen. Jäimme odottamaan peltejä, joita tultiinkin laittamaan n. viikon-kahden sisällä. Tosin Ruukilta oli tullut peltiä, josta ei lähtenyt suojamuovit / teipit (vai miksi niitä kutsutaan?) irti ja siksi meille tuli uudet pellit. Uusia peltejä odotellessa hommat hiukan viivästyi, mutta lopulta pellit saatiin asianmukaisesti hyvin paikalleen. Samaan aikaan parvekkeelle tehtiin lattiapohja, johon tulee sitten terassilautaa jossain vaiheessa päälle. Loka-marraskuussa alkoi tontille tulla tavaraa ja koska tontti on postimerkin kokoinen, niin oli  se kyllä täynnä tavaraa. Muutamia peräkärrillisiä ollaan heitetty erinäistä tavaraa sorttiasemalle. Niin ja hommattiin työmieste

Pohjapiirustukset ja julkisivukuvat

Aloitimme talon pohjapiirustusten suunnittelun n. puoli vuotta sitten ja pohjia hiottiin tarkasti useampaan kertaan. Alusta asti oli selvää, että olohuone ja keittiö tulisi yläkertaan, että saisimme riittävästi neliöitä ja siksi, että halusimme oleskelutiloihin korkean sisäkaton. Toiveita, joita talossamme tulisi olla: 3 makuuhuonetta ja 1 huone työhuone- ja vierashuone käyttöön Olohuone, keittiö ja ruokailutila avonaista ja yhdistettyä tilaa, korkea huonekorkeus Riittävästi säilytystilaa, mahdollisesti vaatehuone Iso keittiö, jossa paljon työskentely / kaappitilaa sekä iso keittiösaareke, jossa liesi Iso lasitettu parveke, johon käynti olohuoneesta ja yhdestä makuuhuoneesta Ikkunat, joissa tuuletusikkunat makuuhuoneissa Parvekkeen ja terassin ovet kokolasiset Yläkertaan suihkutila  Eteisessä riittävästi pukeutumis- ja säilytystilaa Alakertaan kylpyhuone ja sauna sekä helppo käynti kylpytiloista terassille Alakerran makuuhuoneesta käynti terassille Saunasta ei näköyhtey

Levytystä ja informaatiokatkoksia

Raksalla on viimepäivinä tehty väliseinien levytyksiä vain toiselta puolelta, koska sähkäri ja ilmanvaihtomies ei ole käynyt paikalla. Oikein kukaan ei joulujen välipäivinä tiennyt milloin kukakin tulee tekemään mitäkin. No nyt tällä viikolla saimme tiedon, että ensi viikolla vedetään ilmanvaihtoputket ja sähköt. Sen jälkeen voi siis villoittaa ja levyttää seinien toiset puoliskot. Koko lattian hiomista ei ole tultu tekemään vieläkään ja kun asiaa tiedustelimme, niin selvisi olleen informaatiokatkos. Eli työnjohtaja (ei meidän palkkaama) oli luullut rakentajien hioneen koko lattian ja rakentajat olivat siinä käsityksessä, ettei hionta kuulunut heille. Eli nyt on hiottu vain väliseinien kohdat ja hionta tullaan tekemään ilmeisesti lopuksi. Olemme pyytäneet hionnasta tulevan pölyn puhdistamista pinnoilta, jos/kun hionta tapahtuu seinien levytysten jälkeen.  Pesutiloihin tulee muuratut seinät, harkot oli tuotu sisään jo ennen joulua. Nyt odotellaan, että joku tulisi muuraamaan seinät.